Nenuginčijamas faktas, kad gera namų šeimininkė žino, kokie svarbūs maisto racione yra žalumynai. Prieskoniniais augalais pagardiname maistą, suteikiame jam išskirtinio skonio. Dažniausiai prieskonines žoleles auginame lauko sąlygomis, tačiau šaltuoju metų laiku galima įsirengti mini darželį tiesiog ant palangės. Krapai, petražolės, bazilikas, mėta, raudonėliai ir čiobreliai – juos visus galime užsiauginti namuose.
Petražolės — dvimečiai prieskoniniai augalai. Petražolės – tai vienas populiariausių ir dažniausiai vartojamų prieskoninių augalų. Jos gali būti tiek į šakninės, tiek ir lapinės. Pastarosios auginamos dažniau ir vartojamos tiek patiekalams pagardinti, tiek stalui papuošti. Prižiūrėti petražoles visai nesunku, tik nereikia jų perlaistyti. O pasisėti jas galite bet kada, svarbu, kad augalėlis augtų šiltoje ir šviesioje patalpoje.
Krapai — vienmečiai, itin kvapnūs augalai. Krapai mėgsta saulę ir drėgmę, todėl vazonėlį su pasėtais augalais derėtų laikyti šiltai, ant šviesiausios namų palangės. Auginti krapus nesunku: užtenka 2–3 kartus palaistyti, galima papildomai patręšti.
Bazilikas — tai vienmetis žolinis augalas, pasižymintis pikantišku skoniu ir kvapniu aromatu. Maistui dažniausiai vartojami bazilikų lapai. Baziliką galima išauginti iš sėklų, arba iš vandenyje pamerktos ir taip sudaigintos šakelės. Bazilikas suteikia patiekalams puikų skonį, skatina virškinimą, stiprina imunitetą.
Mėtos — aromatingoji mėta puikiai tinka įvairių patiekalų pagardinimui. Ši kvapni žolelė gerina medžiagų apykaitą bei virškinimą. Kaip krapai ir petražolės, mėtos mėgsta saulėtas ir šiltas vietas, todėl norint, kad mėta nuolat žaliuotų reikėtų jai surasti tinkamą vietą.
Raudonėlis — žolinis augalas, vertinamas ne tik dėl prieskoninių, bet ir dėl gydomųjų savybių. Raudonėliai nėra reiklūs, todėl itin dažnai auginami namuose, ant palangės.