Pomidorai yra bulvinių šeimos augalai, kilę iš Pietų Amerikos bei viena daugiausiai dėmesio reikalaujanti kultūra. Auginami beveik visur: šaltesnėse klimato zonose šiltnamiuose, o išsodinami į lauką praėjus šalnų pavojams. Lietuvoje pomidorai geriausiai auga šiltnamiuose, bet karštą vasarą gerą derlių galima išgauti ir lauko sąlygomis.
Pomidorai skirstomi į determinantinius ir indeterminantinius. Determinantiniai arba krūminės veislės pomidorai, augti sustoja atsiradus mažų pomidoriukų užuomazgoms, tad tokie pomidorai patogūs auginti konteineriuose, greičiau subręsta. Indeterminantinės veislės pomidorai auga iki pat šalnų. Taip pat yra tarpinių veislių, kurios nustoja augti atsiradus mažų pomidoriukų užuomazgoms, tačiau nuėmus derlių, paauga ir duoda antrą derlių.
Veislės skirstomos pagal vaisiaus dydį ir formą. Galite rasti pačių įvairiausių: plokščių, pailgų, ovalių, kriaušės formos, slyvinių, vyšninių, smulkių, stambių, mažų, aromatingų, sultingų, saldžių, mėsingų. Pavyzdžiui, slyviniai pomidorai auginami derlingose dirvose ir dažniausiai naudojami pastoms ir padažams, maži vyšniniai pomidorai puikiai tinka salotoms ar stalo papuošimui. Vynuoginiai pomidorai taip pat puikiai tinka salotoms. Jau ne retenybė geltoni, oranžiniai, rožiniai, rudi ar net juodi pomidorai.
Kaip išsirinkti iš tokios milžiniškos pasiūlos? Rinktis reikėtų labiausiai konkrečioms sąlygoms tinkančią šiltnamio ar lauko veislę, pagal aukštį: žemaūgius ar aukštaūgius, pagal tai, norite ankstyvo ar vėlyvo derėjimo veislės, taip pat pagal atsparumą ligoms. Reiktų atsižvelgti į skynimo laikotarpį: determinantiniai ir indeterminantines, ir vaisiaus paskirtį – konservavimui, salotoms, padažams, ilgai laikysite, o gal parduosite.